O festivaluSpoštovani!

Tudi pri ustvarjanju 2. KGIFF nas je čakalo veliko dela. V  jadra našega projekta je bilo treba ujeti veter, ki bo našo festivalsko barko popeljal na popotovanje s filmskimi junaki, v oddaljene kraje in zakotja domišljije, kamor si drznejo le najbolj smeli. Zato bi se želel še  posebej zahvaliti vsem, ki ste bili ta veter in nam pomagali finančno, z izdelki, v storitvah oziroma kakršnikoli drugi obliki. Ostajate junaki v teh kriznih časih, s posluhom za nematerialne dobrine. Kar naš filmski festival nedvomno je. Dobrina namreč.   

2. KGIFF se je celo leto rojeval ob obiskih tujih festivalov – v Sarajevu, Berlinu, Cannesu, Bologni, Karlovih Varih itd. -, ob prijateljskih kramljanjih in dvodnevni delavnici, na kateri se je brusila festivalska ekipa. Vse to je pripeljalo do vnovične izvedbe festivala v Kranjski Gori, ki letos prinaša kar nekaj novosti. Prva je bil logičen premik na nove lokacije; na Bled, v Mojstrano, Rateče, v lokalni dom upokojencev ter na številna druga prizorišča, kjer so  nas nadvse prijazno sprejeli. S tem je festival veliko pridobil. Preselil se je bližje občinstvu, za boljšo izvedbo vsebin pa nam je uspelo pridobiti lokacije, kakršne smo si lahko le želeli. V primerjavi z lanskim, prvim festivalom smo nadgradili program in spremljevalne vsebine ter jih razširili v nove prostorske dimenzije. Potrudili smo se, da vam predstavimo privlačen tekmovalni program,  pogovore z avtorji, okrogle mize, tematske zabave ter delavnice, namenjene tako otrokom kot odraslim, začetnikom in profesionalcem, torej vsakomur, ki si želi pokukati v zakulisje filmske ustvarjalnosti. Želimo vam ponuditi festival, ki bo zadovoljil še tako izostren okus. Vemo, zakaj film privlači množice ljudi. V sebi združuje vse oblike umetnosti in ravno to mu daje tisto moč in potreben presežek, da vedno znova izstopi iz šablon, spon in ujetosti duha časa ter združi ljudi na poti k skupnemu cilju. V našem primeru je to festival, ki nam je v ponos in v veselje. Ne pomišljajte, pridite in si privoščite vrhunska dela avtorjev z vsega sveta. Letos bomo gostili filme in avtorje iz kar devetnajstih držav. Tokratni festival je sicer posvečen srčni dami - domačinki Marici Globočnik, ki je premogla toliko dobre volje in širine duha, da je v kraju pustila pečat, ki vsaj za trikrat presega njeno skoraj 100-letno življenjsko dobo. Njen zanos, energija in pripadnost kraju ter ljudem, ki tukaj bivajo, so bili namenjeni ljubezni, sožitju ter spoštovanju tradicije. Tako kot njen je tudi naš trud usmerjen v to, da bi VI vzeli festival v Kranjski Gori za svojega, ter ga v nadaljevanju njegove življenjske poti pestovali kot punčico svojega očesa.

Še enkrat hvala vsem, ki nas podpirate, spremljate in ste pripravljeni z nami deliti predloge o tem, kako festival narediti še boljši in še bližje občinstvu. Hvala tudi vsem prijateljem iz Kranjske Gore, pa naj bodo to ljudje iz občinske uprave, Turizma Kranjska Gora ali pa vaščanke in vaščani, ki nam ob srečanjih namenite besedo spodbude, krepak stisk roke ali prijazen nasmešek v pozdrav. Hvala za spoznanje, da je prijateljstvo največja umetnost. Uživajmo jo skupaj. Marica bi si to nedvomno želela!

Matjaž, Miha in ekipa 2.KGIFF

Novosti spremljajte na naši Facebook strani

Nagovor župana ob prvem festivalu

Ideja za filmski festival v Kranjski Gori, ki sta mi jo predstavila Matjaž Javšnik in Miha Mohorič ob koncu lanskega leta, mi je bila že takoj všeč. V krajih pod mogočnimi vršaci Julijskih Alp, kjer se nahaja Kranjska Gora, je bilo posnetih že veliko filmov, ki so odsev življenja pri nas in podobe naše prelepe narave, ponesli daleč onkraj naših meja.

Spomnimo se samo likov iz filma V kraljestvu zlatoroga in Vandotovih junakov iz filmov o Kekcu, ki so predstavili življenje naših pastirjev, gozdarjev in kmetov, pa filmov Sfinga in Steber, ki prikazujeta najpomembnejše dogajanje v Severni triglavski steni. Poleg tega, da so z njimi naši kraji ostali zaznamovani, so ponesli tudi ime ustvarjalcev širom filmskega sveta.

Ponosen sem, da so si ustvarjalci in organizatorji izbrali za kraj filmskega festivala prav našo vas, ki se že veseli pozitivne energije, veselja in vsega novega, kar bo v naše kraje festival prinesel.

Janez Hrovat,
župan občine Kranjska Gora

Kaj pa cena?

Obisk filmskega festivala je v celoti BREZPLAČEN!
Vse festivalske lokacije so dostopne invalidskim vozičkom.
54

filmov

19

držav

10

dni

9

lokacij

Zmagovalci

Posthumna nagrada za glavno žensko vlogo/Actress in a leading role: Marica Globočnik
Nagrada za glavno moško vlogo/Actor in a leading role: Massud Rahnama v filmu Halim (Halim)
Nagrada za najboljši prvenec/Bets debut award: Samer Arkawi za film Brez doma (Without home)

Dokumentarni film:

Nagrada za najboljšo kamero/Best camera award: Rožle Bregar za film Osem krogov in pol (Eight and a half circles)
Posebna nagrada žirije/Special jury award: Dan osvoboditve (Liberation Day)
Nagrada za najboljši dokumentarni film/Best documentary film: Ponovni pogled na Modri žamet (Blue Velvet Revisited)

Igrani film:

Nagrada za najboljši scenarij/Best script: Asghar Farhadi za film Trgovski potnik (The Salesman)
Nagrada za najboljšo režijo/Best director award: Mehmet Can Mertoglu za film Album (Albüm)
Nagrada za najboljši film/Best film award: Toni Erdman

Program

Več kot 40 filmov in bogat spremljevalni program

Prenesi PDF programaČetrtek, 27. 7. - OTROŠKI PROGRAM
PETEK, 28. 7. - OTROŠKI PROGRAM
SOBOTA, 29.7. - OTROŠKI PROGRAM
NEDELJA, 30. 7. - DOMAČICA / LJUDSKI DOM

Letošnji festivalski sklop ''Domačica'' in s tem celoten festival posvečamo Marici Globočnik – teti Pehti iz Kranjske Gore, katera nas je zapustila pri svojih 99 letih. Marica je bila častna občanka, filmska ter gledališka igralka in pripovedovalka zgodb, ki je vse do svojih zadnjih dni ohranjala domačo besedo in ljudsko modrost. Z domačico pričnemo v Ljudskem domu, kjer bomo predvajali filme avtorjev iz Kranjske Gore in filme posnete v Kranjski Gori. Po projekcijah se prestavimo v obnovljen park pod hotelom Lek, kjer bomo Marici v čast posadili festivalsko lipo. Marico si bomo ogledali v filmu Zadnja večerja in prisluhnili njenim mitološkim pripovedim Kranjske Gore. Sledil bo koncert duo Borut Mori & Andrej Ofak.

Drama, biografija (Barvni)

Rusija 2013 (108')

Režija: Pavel Parkhomenko

Scenarij: Andrey Dimitriev, Oleg Kapanets

Fotografija: Anton Antonov

Igrajo: Yaroslav Zhalnin, Mikhail Filippov, Olga Ivanova, Vadim Michman

Jezik: ruski

Podnapisi: slovenski

Opis: Film je posvečen prvim korakom človeštva v raziskovanju vesolja in usodi Jurija A. Gagarina, prvega človeka v vesolju. Osrednji motivi filma so borba za prvo mesto v osvajanju vesolja, tekmovanje prvih posadk pred poletom v vesolje, konkurenčnost tehnologije v gradnji raket in tekma dveh svetovnih velesil – Sovjetske zveze in ZDA. Člane prve posadke astronavtov so izbirali med 3.000 piloti

iz cele države. V najožji izbor dvajsetih se je uspelo uvrstiti le najboljšim izmed najboljših. Nihče od njih ni vedel, kdo bo izbran za polet. Na tej poti se kozmonavti niso borili le z zemeljsko gravitacijo, ampak še z mnogimi drugimi izzivi.

Filmi so nastali v sklopu razpisa. Predstavljaj si svet brez korupcije, kjer je režiser Miha Dulmin z ekipo v sodelovanju s Transparency International Slovenia od dijakov sprejemali scenarije za izdelavo kratkih igranih filmov. Sledi pogovor z avtorji.


CENA (NE) USPEHA

Kratki (Barvni)

Slovenija 2017 (5’25’’)

Režija: Miha Dulmin

Scenarij: Kaja Metež, Luka Gorenčič, Dina Subašića

Fotografija: Miha Dulmin

Jezik: slovenski

Opis: Film govori o fantu in punci v času šolanja in pisanja diplomske naloge. Čeprav je njun cilj enak, ne ubereta enakih poti. Bo obema uspelo narediti diplomo?


PRAVA IZBIRA

Kratki (Barvni)

Slovenija 2017 (6’55’’)

Režija: Miha Dulmin, August Adrian Braatz

Scenarij: Angelika Rudolf

Fotografija: Miha Dulmin

Jezik: slovenski

Opis: Žalostna zgodba, ki govori o možnostih korupcije v zdravstvu in njenih posledicah.


DILEMA

Kratki (Barvni)

Slovenija 2017 (6’5’’)

Režija: Miha Dulmin

Scenarij: Iva Ivanič, Laura Buzeti in Laura Sobočan

Fotografija: Miha Dulmin

Jezik: slovenski

Opis: Ga. Pavlin, mlada podjetnica se prijavi na občinski razpis in tudi dobi pozitiven odgovor. A kaj ko ima župan Vojko Godrnjač še nekaj dodatnih pogojev, preden z njim podpiše pogodbo in od občine prejme sredstva.

Posadili bomo festivalsko drevo in prisluhnili zvočnim posnetkom pripovedi Marice Globočnik. Sledi pogovor s scenaristom, producentom in režiserjem Vojkom Anzeljcem ter glavnim igralcem filma Zadnja večerja Matjažem Javšnikom.

Komedija, romantični (Barvni)

Slovenija 2001 (94’)

Režija: Vojko Anzeljc

Scenarij: Vojko Anzeljc

Fotografija: Miha Tozon

Igrajo: Aleksandra Balmazovič, Matjaž Javšnik, Drago Milinovič, Marica Globočnik

Jezik: slovenski

Nagrade: MEDNARODNI FILMSKI FESTIVAL SOCHI: nagrada Special Mention (2001), GOEAST WIESBADEN: nagrada za najboljšo režijo (2002)

Opis: Dva »norčka«, Hugo in Tinček, iz norišnice ukradeta kamero in z njo pobegneta. Posneti hočeta film o junaku, ki reši dekle in jo na koncu poljubi. Hugo je snemalec, Tinček pa igra glavnega junaka. Film posnameta tako, da snemata »običajne« ljudi, ne da bi le-ti vedeli, za kaj gre. To ju pripelje do prostitutke Magdalene, ki bi rada naredila samomor. Vse bi se gladko izteklo, če se ne bi vmešal njen zvodnik Žare.

TOREK 1.8.2017 - DRUŽBENO ANGAŽIRANI FILM

Namen programa družbeno angažiranega filma, ki bo na sporedu prvega in drugega avgusta, je udeležencem festivala predstaviti filme, ki podirajo sistemske zidove in širijo razglede. Filme, ki, tako rekoč, odpirajo oči. Eni izmed njih spremljajo in prikazujejo primere družbenih uporov z različnih konecv sveta, drugi že prestopajo v samo polje aktivizma. S filmi in javnimi pogovori bomo iskali tudi odgovor na vprašanje, kaj je pravzaprav družbeno angažirani film? Oziroma kako je lahko tudi sam film del aktivistične prakse in boja?

DRUŽBENO ANGAŽIRANI FILMI: BARIKADE ZAPIRAJO CESTE, TODA ALI ODPIRAJO POTI? / LJUDSKI DOM

Svet pretresajo številni družbeni nemiri, ki nemalokrat preraščajo v revolucije, te pa tudi v vojne. Nepregledne množice v različnih jezikih vzklikajo velikokrat enaka gesla proti izkoriščanju in zatiranju, ki ga nad ljudmi izvajajo posamične nacionalne oblasti, ki so vse prevečkrat povezane z mednarodnimi institucijami in elitami. Prvi dan si bomo ogledali filme, ki v ospredje postavljajo družbene boje na zasedenem ozemlju Zahodne Sahare, na Tajvanu, v Španiji in v Sloveniji. Po zadnjem filmu bo sledila okrogla miza, posvečena javnemu razmisleku o različnih praksah množičnih protestov in njihovi učinkovitosti tako v svetu kot doma.

Dokumentrani (Barvni)

Slovenija 2014 (85’)

Režija: Siniša Gačić

Scenarij: Siniša Gačić

Fotografija: Sinisa Gačić, Ayelen Magnin, Jan Perovsek, Maksimiljan Susnik, Jakob Weidner     

Jezik: slovenski/slovenian

Jezik: slovenski

Nagrade: FSF PORTOROŽ: Vesna za najboljši celovečerni film (2014)

Opis: Mesec dni po začetku okupacije parka na Wall St. tudi na trgu pred ljubljansko borzo protestniki postavijo šotore. V kritiki predstavniške demokracije in globalnega finančnega kapitalizma se protestniki združijo pod geslom „nihče nas ne predstavlja“, organizirajo se na principih direktne demokracije.

Dokumentrani (Barvni)

Tajvan 2014 (120’)

Režija: Kalisme Wu

Scenarij: Kalisme Wu

Fotografija: Kalisme Wu

Jezik: tajvanski

Podnapisi: slovenski

Opis: Režiser Kalisme je v film strnil 6-letno raziskavo o gibanju proti zvišanju šolnin na Tajvanu. Ta dokumentrani film je prvi izmed filmov, posnetih na Tajvanu, ki ozaveščajo o visokih stroških izobraževanja.

Dokumentarni (Barvni)

Španija 2016 (52')

Režija: Jordi Oriola Folch

Scenarij: Jordi Oriola Folch, Dani Fernández

Fotografija: Jordi Oriola Folch, Sandra Gimeno

Jezike: arabski, španski, angleški, francoski, katalonski

Podnapisi: angleški

Opis: Minilo je 40 let. Zahodnosaharsko ljudstvo razmišlja, da bi se ponovno podalo v vojno, da bi osvobodili svoje ozemlje izpod maroške okupacije. Toda aktivisti trdijo, da je nenasilni boj najboljša možnost za boj Zahodnosaharcev proti Maročanom.

Dokumentarni (Č/B)

ZDA, Slovenija 2017 (85’)

Režija: Maple Razsa, Milton Guillén

Scenarij: Maple Razsa

Fotografija: Milton Guillén

Jezike: slovenski, angleški

Podnapisi: angleški

Opis: V Mariboru je konec leta 2012 zaradi politične korupcije jeza meščanov prešla v množičen upor in začetek vstaje. V The Maribor Uprisings, ki se žanrsko umešča med film, pogovor in interaktivni eksperiment, ste vabljeni k sodelovanju na takratnih protestih. Kot gledalci se morate skupaj odločiti, kateri kameri želite slediti in kako bo to posledično vplivalo na potek filma. Tako kot tisti, ki so se takrat dejansko udeležili protestov, imate možnost izbire: ali se boste udeležili nenasilnega protestiranja, ali boste sledili množici v divjem pohodu proti mestni občini in še večjemu konfliktu?

SREDA 2.8. - DRUŽBENO ANGAŽIRANI FILM

Angažirani filmi so lahko svojevrstno ogledalo družbi, lahko pa tudi sami z načinom nastanka oziroma s sporočilno vrednostjo posežejo v polje aktivne družbene kritike in samega aktivizma. Odpirajo namreč tematike, ki jih vladajoče garniture sistematično zatirajo. Če je pero močnejše od meča, potem je kamera močnejša od puške. Ogledali si bomo filme, katerih bistvo ni le razkriti zatirano ali spregledano resnico, temveč tudi odločno potrkati na kolektivno vest z namenom, da jo prebudijo.

Dokumentrani (Barvni)

Slovenija 2015 (55’)

Režija: Polona Balantič, Igor Zupe

Scenarij: Polona Balantič, Igor Zupe

Fotografija: Jurij Nemec

Jezik: slovenski

Opis: Leta 1984 so tri skupine, multimedijska skupina Laibach (1980), skupina vizualnih umetnikov IRWIN (1983) in gledališka skupina Gledališče sester Scipion Nasice (GSSN, 1983–1987), ustanovile umetniški kolektiv Neue Slowenische Kunst (NSK). Na dan ustanovitve NSK-ja se je oblikovala še skupina za oblikovanje Novi kolektivizem in pozneje še Oddelek za čisto in praktično filozofijo, Retrovizija, Film in Graditelji.

Dokumentarni  (Barvni)

Venezuela 2009 (84’)

Režija: Marc Villá

Scenarij: Marc Villá, Lucia Lamanna

Fotografija: Emilio Guerra

Jezik: španščina, italijanščina, arabščina, angleščina, korejščina

Podnapisi: angleški

Opis: Zgodba se dogaja v Ekvadorju, Južni Koreji, Italiji, Venezueli in Zahodni Sahari. Spremljamo tri moške in dve ženski, ki živijo svoj vsakdan in delujejo proti korporativnim načelom. Njihova dejanja predstavljajo glas posameznikov, množic. Tistih, ki iščejo drugačen svet.

Dokumentarni (Barvni)

Turčija 2017 (44’)

Režija: Maisa Al-Hafez, Eda Elif Tibet

Scenarij: Eda Elif Tibet

Fotografija: Eda Elif Tibet

Jezik: arabski

Podnapisi: angleški

Opis: Balada, ki pripoveduje poetične zgodbe. Ta samorefleksivni dokumentarni film odraža življenje Maise Alhafez, glasbenice in sirijske begunke, ki živi v Istanbulu. To je film o njenem hrepenenju po svojih najdražjih, ki so razseljeni po celem svetu. Verjame v glasbo in ljubezen. S svojo glasbo lahko zdravi rane svojega ljustva in otrok

 

Drama (Barvni)

Slovenija 2016 (30')

Režiser: Dejan Babosek

Scenarij: Dejan Babosek

Fotografija: Simon Gosnik

Igrajo: Denys Bilash, Valentina Plaskan, Renato Jenček, Nataša Barbara Gračner

Jezik: slovenski

Opis: Film Strah (Fear) z aktualno zgodbo poudarja nevarnosti rasizma, fašizma in ksenofobije ter javnost poziva k strpnosti in sprejemanju različnih kultur. Prikazuje zgodbo najstnika, ki podleže populistični propagandi ekstremne desnice, za kar plača zelo visoko ceno. Do spoznanja pride, ko je za rešitev že zdavnaj prepozno, posledice svojih dejanj pa bo občutil še celo življenje. Film Strah (Fear) z aktualno zgodbo poudarja nevarnosti rasizma, fašizma in ksenofobije ter javnost poziva k strpnosti in sprejemanju različnih kultur. Prikazuje zgodbo najstnika, ki podleže populistični propagandi ekstremne desnice, za kar plača zelo visoko ceno. Do spoznanja pride, ko je za rešitev že zdavnaj prepozno, posledice svojih dejanj pa bo občutil še celo življenje.

Ponedeljek 31. 7. - Pri sosedih je trava vedno bolj zelena

Tudi letos ostajamo zvesti ideji, da se je za napredek potrebno povezovati in se en od drugega učiti. Prav zato smo letos skočili čez Karavanke k našim sosedom iz Beljaka in se povezali z njihovimi lokalnimi filmskimi ustvarjalci. Prav tako sodelovanje nadaljujemo z odličnim dokumentarnim festivalom DOKUDOC, ki ga vsako leto organizirajo v Mariboru. Letos nam bodo predstavili legendo dokumentarnega filma Mako Sajka in nam predvajali nekaj izmed mnogih dokumentarnih filmov iz njegovega repertoarja.

Glasbeni dokumentarni (Č/B)

Slovenija 2016 (81’)

Režija: Dejan Batoćanin

Scenarij: Dejan Batoćanin, Ana Kajzer

Fotografija: Janez Stucin      

Igrajo: Janez Boncina, Matjaz Deu, Tomaz Habe

Jezik: slovenski

Opis: Mladi levi, ki so med leti 1966 in 1975, kot ena prvih slovenskih električnih zasedb ob koncih tedna polnili Halo Tivoli ter z beat, r'n'b, rock in džez glasbo navduševali občinstvo po vsej Jugoslaviji, so se po štirih desetletjih odločili za vrnitev na glasbene odre. V dokumentarnem filmu Mladi levi: polnost časa v režiji Dejana Batoćanina spremljamo glasbene legende skozi mesece priprav in vaj ter se vračamo v čas njihove mladosti, ko so prek glasbe stkali prijateljske vezi, ki so uresničile to, kar se je marsikomu zdelo nemogoče.

Glasbeni, dokumentarni (Č/B)

Slovenija 2016 (52’)

Režija: Varja Močnik

Scenarij: Igor Bašin, Barbara Kelbl

Fotografija: Miloš Srdić

Igrajo: Marko Brecelj, Boris Bele, Borut Činč, Andrej Veble, Štefan Jež, Darko Štrajn, Aco Razbornik, Dečo Žgur, Petar Janjatovič, Momčilo Rajin, Jani Novak (Laibach), Vasja Ocvirk (Strelnikoff), Jernej Dirnberk (Mi2), Tadej Hruševar (Pepel in kri), Boris Vlastelica (Repetitor), Miha Ribarič (Prismojeni profesorji bluesa), Goran Šalamon (Demolition group), Andrej Fon (Olfamož), Marko Doles (Ana Pupedan)

Language: slovenski

Nagrade: Nagrada žirije - Dok'n'Ritam, BelDocs

Opis: V dokumentarcu Varje Močnik člani skupine Buldožer, njihovi prijatelji in oboževalci obujajo spomine. Njihova pričevanja se prepletajo s fiktivnimi prizori, slikovnim materialom s plošče, arhivskim gradivom in animacijami. Vse skupaj ustvarja svež in surrealističen film, ne samo o legendarnem albumu, ampak tudi o aktualni družbi in času.

Glasbeni dokumentarni (Barvni)

ZDA 2016 (137’)

Režija: Ron Howard

Scenarij: Mark Monroe

Fotografija: Caleb Deschanel, Tim Suhrstedt, Michael Wood, Jessica Young

Igrajo: Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennon

Jezik: angleški

Podnapisi: slovenski
Nagrade: Critics’ Choice Documentary Awards: /Nagrada za najboljši glsbeni dokumentarec (2016), Grammy Awards: nagrada za najboljši glasbeni film (2017)
Opis: Osupljiva kompilacija koncertnih posnetkov skupine The Beatles med letoma 1960 in 1966, ki izkušnjo njihove glasbe v živo predstavi s povsem nove perspektive. Režiser Ron Howard v filmu razišče zgodovino skupine The Beatles od njihovih prvih nastopov v majhnih klubih v Liverpoolu in Hamburgu do rekordnih svetovnih turnej po stadionih v New Yorku, Melbournu, Tokiu in drugod. Film je sestavljen iz redkih in nikoli predvajanih arhivskih posnetkov in novih intervjujev s Paulom McCartneyjem, Ringom Starrom ter njihovimi številnimi opazovalci in sopotniki. Howardov film oriše vso evforijo neverjetnega vzpona Beatlov, a tudi posledice, ki so jih zaradi tega utrpeli člani skupine, zaradi česar so avgusta leta 1966 prenehali igrati na koncertih in svojo čudežno glasbeno energijo raje posvetili snemanju prelomnih studijskih albumov, po katerih jih najbolje poznamo danes.

16:00 / NAJGLOBJI ZEMLJAN V KOPALKAH
Dokumentrani (Barvni)

Slovenija 2016 (68’)

Režija: Haidy Kancler

Scenarij: Haidy Kancler
Fotografija
: Haidy Kancler

Jezik: slovenski

Podnapisi: angleški

Opis: Jure Daić, prvi slovenec, ki se je le z enim vdihom potopil 101 metrov globoko ima nov cilj. Brez potapljaške opreme, v kopalkah in s kamnom v rokah želi doseči 111 metrov morske globine in s tem postaviti nov svetovni rekord v starogrški disciplini skandalopetri.  

V mrzlem, nepredvidljivem Jadranskem morju bo le nekaj dni pred rojstvom svojega drugega otroka iskal potrditev. Globoko, kot ni šel še nihče pred njim. Kljub zavedanju človeške minljivosti ob izgubi brata, lastnih omejitvah zaradi poškodbe hrbtenice in nenehnih preprekah Jure sledi svojemu cilju. Rekord postane njegovo življenje.

In če ga ne doseže? Kaj mu ostane?


17:30 / SELFI BREZ RETUŠE

Dokumentarni (Barvni)

Slovenija 2016 (52')
Režija: Vinci Vogue Anžlovar

Scenarij: Vinci Vogue Anžlovar

Fotografija: Matjaž Mrak

Jezik: slovenski

Opis: Film se loteva ustvarjalnosti na drugačen, ne bi rekel psihoanalitičen a vendarle samoočiščujoč in samokritičen način. Zgodba o kreativnih procesih režiserja, scenarista, glasbenika in vsestranskega ustvarjalca Vinci Vogue Anžlovarja. Skozi osebo z motnjo osebnosti, duhovitega in lucidnega ustvarjalca z mejnimi nagnenji. 4 celovečerci, glasba v skupini in za filme, gledališče, kratki filmi. A prav vse v neke vrste konfliktnem stanju – spori s producenti, klofuta ministru, zlomljena čeljust igralca, izbruhi jeze, tesnobe, droge, hazard, ločitve, revščina, bogastvo, depresije, zdravljenje …


18:30 / SMEH

Dokumentarni (Barvni)

Slovenija 2015 (9'27'')
Režija: August Adrian Braatz

Scenarij: August Adrian Braatz

Fotografija: Peter Perunovič

Jezik: slovenski

Opis: Film Smeh predstavlja utrinek iz vsakdana petih »akademij smeha«, kjer se smeh uporablja v zdravstvene, izobraževalne, sprostitvene, lepotne in finančne namene. Akademije smeha so prostori, v katerih nastopajo glavni liki iz različnih starostnih skupin, ki jih povezuje smeh. Vsak izmed njih izhaja iz drugačnega socialnega okolja in se s smehom ukvarja na svoj način.

ČETRTEK 3.8.2017 – TEKMOVALNI PROGRAM - LJUDSKI DOM
09:00
MOJ NAROBE SVET / MY WORLD IS UPSIDE DOWN

Dokumentarni (Barvni, Č/B)

Slovenija, Makedonija, Hrvaška 2016 (74’)
Režija: Petra Seliškar
Scenarij: Petra Seliškar
Fotografija: Brand Ferro
Jezik: slovenski
Podnapisi:
Nagrade: MAKEDOX (2016), FSF PORTOROŽ (2016)
Opis: Glasbeni dokumentarec slike iz Ježkovega bogatega osebnega arhiva prepleta s posnetki nastopov priznanih alternativnih glasbenikov z vsega sveta, ki Ježkove pesmi po svoje predstavijo.

Dokumentarni (Barvni, Č/B)

ZDA, Nemčija, Slovenija 2016 (85')
Režija: Peter Braatz
Scenarij: Peter Braatz
Fotografija: Peter Braatz
Jezik: angleški
Podnapisi: slovenski
Opis: Leta 1985 je Peter Braatz pridobil ekskluzivno pravico, da dokumentira celotno snemanje kultnega trilerja “Modri žamet”. Večina teh posnetkov je bila do danes skrita očem javnosti. V filmu “Blue Velvet Revisited – Ponovni pogled na Modri žamet” so Super8 posnetki, zvočni zapisi, fotografije, slike, predmeti in relikvije, ki jih je v času snemanja zbral avtor, ponovno izbrani in zmontirani v nov film na podlagi zgodbe, ki jo samo s slikami pripoveduje avtor dokumentarca, Peter Braatz.

PETEK, 4.8. - TEKMOVALNI PROGRAM - LJUDSKI DOM

Drama, komedija, romanca (Barvni)

ZDA, Francija, Nemčija 2016 (118’)
Režija: Jim Jarmusch
Scenarij: Jim Jarmusch
Fotografija: Frederick Elmes
Igrajo: Adam Driver, Golshifteh Farahani, Nellie
Jezik: angleški, italijanski
Podnapisi: slovenski
Nagrade: FILMSKI FESTIVAL CANNES: nagrada palm dog (2016), BOFCA: 10 najboljših filmov leta (2016), FEST: nagrada publike za najboljši film (2017)
Opis: Paterson je voznik avtobusa v mestecu Paterson v New Jerseyu. Njegovo življenje se odvija po ustaljenem ritmu. Skozi okno avtobusa vsak dan opazuje mesto, ki drsi mimo, in lovi drobce pogovorov med potniki. Med odmori v beležko zapisuje svoje pesmi. Po službi pelje na sprehod psa in v baru popije natanko eno pivo. Nato se vrne domov k ženi Lauri. Njen svet se za razliko od moževega ves čas spreminja in vsak nov dan ji prinaša nove sanje. A Paterson jo ljubi in ona ljubi njega. Film beleži sedem dni v življenju dveh povsem običajnih ljudi.

Drama, documentarec (Barvni)

ZDA, Francija, Nemčija 2016 (90’)
Režija: Terrence Malick
Scenarij: Terrence Malick
Fotografija: Paul Atkins
Igrajo: Cate Blanchett, Jamal Cavil, Maisha Diatta
Jezik: angleški
Podnapisi: slovenski
Nagrade: FILMSKI FESTIVAL BENETKE: nagrada Feature Film Festival Digital Award in nagrada Green Drop (2016)
Opis: Zgodba našega vesolja in življenja v njem nas ponese skozi čas od velikega poka in nastanka galaksij do najzgodnejše kozmologije našega planeta, nato pa od epohalnih kozmoloških dogodkov k rojstvu najneznatnejših mikroorganizmov, eksploziji raznolikih življenskih oblik in nastopu človeštva.

Okrogla miza:

(Zlo)raba znanosti

Razpravljali bomo o pomenu in vlogi znanosti v moderni dobi. Tehnologizacija in birokratizacija je odraz današnje družbe, ki ji množični mediji oblikujejo javni diskurz. Kje je meja med uporabo ali zlorabo znanosti?

Gosti: dr. Jana Šimenc, dr. Stojan Sorčan (direktor Direktorata za visoko šolstvo), Polona Frelih in Miha Novak, pogovor bo vodila Valeri Kochmann.

dr. Stojan Sorčan direktor Direktorata za visoko šolstvo.
Tajništvo: Nina.Kralj1@gov.si ali direktno njegov mail: stojan.sorcan@gov.si

Miha Novak nov.miha@gmail.com

Drama (Barvni)

Velika Britanija, Francija, Belgija 2016 (100’)
Režija: Ken Loach
Scenarij: Paul Laverty
Fotografija: Robbie Ryan
Igrajo: Dave Johns, Hayley Squires, Sharon Percy
Jezik: angleški
Podnapisi: slovenski
Nagrade: BAFTA: za izjemen angleški film leta (2017), FILMSKI FESTIVAL CANNES: zlata palma (2016), MEDNARODNI FILMSKI FESTIVAL LOCARNO: nagrada publike  (2016), MEDNARODNI FILMSKI FESTIVAL SAN SEBASTIAN: nagrada za najboljši film
Opis: Newcastle, Velika Britanija. Devetinpetdesetletni Daniel Blake, ki je vse življenje delal kot tesar, zaradi zdravstvenih težav zdaj prvič potrebuje pomoč države. Spoprijatelji se s Katie, mlado materjo samohranilko z dvema otrokoma, ki ji v mestu ravno dodelijo socialno stanovanje. Daniel in Katie se znajdeta v birokratskem labirintu socialnih institucij, za katere se zdi, da v vseh prosilcih za pomoč vidijo le prevarante in lenuhe. 

SOBOTA, 5.8. - TEKMOVALNI PROGRAM - LJUDSKI DOM

Drama, triler (Barvni)

Iran, Francija 2016 (124’)
Režija: Asghar Farhadi
Scenarij: Asghar Farhadi
Fotografija: Hossein Jafarian
Igrajo: Taraneh Alidoosti, Shahab Hosseini, Mina Sadati
Jezik: perzijski, angleški
Podnapisi: slovenski
Nagrade: FILMSKI FESTIVAL CANNES: nagrada za najboljši scenarij in nagrada za najboljšega igralca (2016), FILMSKI FESTIVAL MUNCHEN: nagrada za najboljši tuji film (2016), MEDNARODNI FILMSKI FESTIVAL CHICAGO: nagrada žirije (2016), Oskar za najboljši tuji film leta (2017)
Opis: Rana in Emad sta srečen srednjerazredni par v Teheranu. On je učitelj, ona ostaja doma, razmišljata tudi o potomstvu. Oba sta člana polprofesionalne gledališke skupine, ki na oder postavlja klasično igro Smrt trgovskega potnika Arhurja Millerja, v kateri Emad igra vlogo neuspešnega trgovca, Rana pa vlogo njegove žene. Ravno ko predstava doživlja prve izvedbe, mora par zapustiti svoje stanovanje, saj se celotna zgradba zaradi gradbenih napak ruši pod svojo težo. Ko sta se prisiljena preseliti v novo stanovanje, incident s prejšnjo podnajemnico grozi, da jima bo trajno spremenil življenje.

Dokumentarni film (Barvni, Č/B)


Švica, Francija, Belgija, ZDA 2016 (93’)
Režija: Raoul Peck
Scenarij: James Baldwin, Raoul Peck
Fotografija: Henry Adebonojo, Bill Ross, Turner Ross
Igrajo: Samuel L. Jackson, James Baldwin, Harry Belafonte
Jezik: angleški
Podnapisi: slovenski
Nagrade: nagrada Amnesty International Slovenije (2017), MEDNARODNI FILMSKI FESTIVAL BERLIN: nagrada publike – posebna omemba (2017), DOCAVIV: najboljši tuji film (2017), MEDNARODNI FILMSKI FESTIVAL TORONTO: nagrada publike (2016)
Opis: Leta 1979 si je priznani pisatelj James Baldwin zadal kompleksno nalogo: povedati svojo zgodbo o Ameriki skozi življenja treh umorjenih prijateljev: Malcolma X, Martina Luthra Kinga in Medgarja Eversa. Režiser Raoul Peck je nikoli dokončani rokopis spremenil v sloviti kolaž besed, podob in glasbe, ki s pomočjo arhivskih posnetkov Baldwinovih javnih nastopov, pomembnih trenutkov iz ameriške zgodovine ter pomenljivih odlomkov iz hollywoodskih klasik ustvaril radikalno in še kako aktualno pripoved o tem, kaj pomeni biti črn v Ameriki.

Okrogla miza:

Suženjstvo ali svoboda potrošništva

Kot v deželah tretjega sveta, je delo tudi na zahodu vedno bolj razvrednoteno in posledično poceni. Na drugi strani pa množična proizvodnja lahko prinaša tudi slabšo kvaliteto. Kaj nam v resnici prinaša potrošništvo in kakšna je prihodnost družbe, kjer je vedno več prekarnega dela?

Gostji: Živa Lopatič (Zadruga Buna) in Miša Gams, pogovor bo vodila Valeri Kochmann.

Živa Lopatič ziva@buna.si
Miša Gams

Dokumentarni (Barvni)

Slovenija 2017 (52')


Režija: Maja Weiss
Scenarij: Maja Weiss
Fotografija: Maja Weiss
Igrajo: Mirjana Borčić, Dunja Klemenc, Borko Radešček, Tone Rački
Jezik: slovenski
Opis: Portretni dokumentarec govori o pionirki filmske vzgoje, danes enaindevetdesetletni Mirjani Borčić, filmski pedagoginji in publicistki, ter o začetkih filmske vzgoje in gibanja za filmsko kulturo na Slovenskem. Kaj je bistvo filmske vzgoje in kako naj poteka filmska vzgoja v šolah? Razmišljanjem se pridružujejo njeni učenci in sopotniki, ki so danes najvidnejše filmske in pedagoške avtoritete.

Drama (Barvni)

Srbija 2016 (100’)
Režija: Srdja Penezić
Scenarij: Srdja Penezić, Slavko Štimac
Fotografija: Radan Popović
Igrajo: Slavko Štimac, Hana Selimović, Mirjana Joković, Bogdan Diklić
Jezik: srbski
Podnapisi: slovenski
Opis: To je zgodba, pravzaprav pravljica za odrasle, ki govori o tem, kako lepo je lahko življenje, če ga le znamo uživati. Življenje Dobrici ni prizaneslo. Že kot dojenčka so ga starši zapustili. Po nekaj srečnih letih, ki jih je preživel obdan z ljudmi, ki so ga imeli iskreno radi, je naslednjih 28 let preživel večinoma v sirotišnicah in zaporu. A kljub temu, morda zaradi brezpogojne ljubezni, ki jo je bil deležen v zgodnjem otroštvu, ali pa zaradi svojega značaja, se odloči, da bo v ljudeh videl samo dobro. Pravzaprav niti ne gre za odločitev, tako preprosto je. In tako poln ljubezni Dobrica krmari skozi življenje

Dokumentarni, glasbeni (Barvni)

Slovenija 2016 (85’)

Režija: Maja Pavlin

Scenarij: Maja Pavlin

Fotografija: Aleš Živec

Igrajo: Roberto Magnifico, Aleksander Pešut-Shatzi, Barbara Pešut

Jezik: slovenski, srbski

Podnapisi: slovenski
Opis: Film prikaže Magnificovo bogato, razgibano in uspešno kariero – od konca 80-ih, ko je svojo glasbeno pot utrl z mnogimi hiti, vse do svetovnega uspeha s skladbo Hir Aj Kam Hir Aj Go. Film Charlatan Magnifique je zabaven preplet odlične glasbe, spontanih situacij in komentarjev ključnih akterjev v Magnificovem življenju.

Delavnice
Prijave
 • Prijave sprejemamo do 20. julija na e-naslov prijave@kgiff.si. Udeležence prosimo, da ob prijavi napišejo svoja zanimanja in izkušnje, saj bodo mentorji temu prilagodili vsebino delavnic.
 • Cena posamezne delavnice je 100 eur na osebo. Prosimo za predhodno plačilo kotizacije na račun Zavod Javšnik & klapa, Gabrovec 36, 1301 Krka, SI39721647. Odjava je mogoča do 20. julija. Ob pravočasni odjavi je zagotovljeno vračilo kotizacije.
 • Za brezplačno spanje je v času delavnic poskrbljeno v bližnjem kampu, udeleženci morajo imeti svoje šotore.
Tu sem (Predstavitev mladih upov)
Anja Novak (1991, Ljubljana)

Anja Novak se je rodila leta 1991 v Ljubljani. Obiskovala je osnovno šolo v Kresnicah in Litiji ter Poljansko gimnazijo v Ljubljani. Leta 2010 je bila sprejeta na AGRFT, v letnik pod vodstvom mentorjev Tomija Janežiča in Janeza Hočevarja - Rifleta. Že med študijem je začela sodelovati v zunajšolskih projektih, najprej v Gleju – prvič v predstavi Prometej, nato pa je tam po svoji poeziji zasnovala avtorski projekt miniaturko Sanjalnik (oboje je režiral Simon Belak). V Mini teatru je nastopila v postdramski predstavi Revenir avtorja in režiserja Pascala Ramberta, v Kulturnici, v okviru LGL oz. Biteatra, pa je pod taktirko Eve Nine Lampič v eksperimentalnem gledališkem projektu To nima nobene zveze s Proustom raziskovala polje improvizacije.

Leta 2014 je v okviru predstave 1981 – za katero je razred dobil tudi akademijsko Prešernovo nagrado – in z Brechtovo nevesto v predstavi Zdaj letim diplomirala iz dramske igre. Junija 2015 je pod mentorstvom Aleša Valiča končala magistrski študij dramske igre. Osrednji del magisterija je bil avtorski projekt Imela bi otroke, vrt in petnajst zajcev, zasnovan na njeni poeziji ter avtorskih glasbenih komadih in zgodbah, ki ga je s pomočjo režiserke in dramaturginje Nine Šorak ter glasbenika Larna Zdraviča Poliča premierno uprizorila marca 2015 na Stari pošti v Mladinskem, kjer je bila takrat tudi že zaposlena.

Strokovna žirijaSAŠA BROZ, Hrvaška

gledališka režiserka

LABINA MITEVSKA, Makedonija

igralka

LENKA KNY, Češka

režiserka

DAMJAN KOZOLE, Slovenija

režiser

KARIM TRAIDIA, Alžirija

režiser in pisatelj

AGNES CSERE, Madžarska

igralka in producentka

EkipaMatjaž Javšnik

direktor festivala

Miha Mohorič

programski vodja

Tamara Smolej

nočitve, prehrana

Samo Židan

nočitve, prehrana

Ana Škreblin Pirjevec

PR

Tina Kocjančič

PR

Erik Valenčič

svetovalec

Leon Škrilec

splet

SABELL FABIAN

oblikovalka

Tina Glavič Novak

razpisi

Franci Kokalj

razpisi

Nina Behek

prevodi, teksti

Polona Plasin

Instagram

Aleksandra K. Subotič

vodja otroškega programa

Gregor Jakelj

tehnik

Jakob Jakelj

vozni park

Jan Uderman

vozni park, video

Branka Keser

prostovoljci, fotografinja

Natalija Gajič

fotografinja

Alja Bulič

lektura

Jennifer Norwal

lektura

Galerija

PokroviteljiOrganizatorji
Soorganizatorji
Partnerji
Sponzorji
Medijski pokrovitelji

Kontakti

 • Kranjska Gora, Slovenia
 • Kulturno Socialni Zavod Sagar
  Miha Mohorič miha@kgiff.si
 • Miha Mohorič - 041350482
 • Javšnik & Klapa
  Matjaž Javšnik matjaz@kgiff.si